Алексис Ципрас обяви в четвъртък, че е подал оставката си от ръководството на партията, след като СИРИЗА претърпя съкрушително поражение на два избора, проведени през май и юни, предава "Ройтерс".

"Не мога да предложа това мое убеждение за необходимостта от дълбоко обновяване и преучредяване [на партията] само с моите думи, ако не му служа едновременно с действията си... Разбирам необходимостта от нова вълна в СИРИЗА. И реших да се отдръпна. Имам доверие в човешкия капитал на нашата партия, в неизчерпаемите сили на обществото и левицата. Затова реших да предложа избор на ново ръководство от членовете на партията, както е предвидено в нейния устав [и] незабавно прибягване до съответните процедури, в които, разбира се, няма да бъда кандидат", каза той в телевизионно изявление, направено в Запейон, в центъра на Атина.

По-рано Ципрас председателства изпълнителния комитет на партията, който се събра, за да обсъди бъдещето на СИРИЗА.

Консерваторите спечелиха 40,56 процента и 158 места в парламента на 25 юни пред СИРИЗА, която получи 17,84 процента и 47 места, което е още по-малко в сравнение с изборите на 21 май. Нова демокрация спечели изборите през май с 20 пункта пред СИРИЗА, а резултатът от неделя беше възприет като огромен удар, повдигащ въпроси относно лидерството на Ципрас.

Процентът на въздържалите се постави нов рекорд в неделя, достигайки 47,17%, надминавайки предишния рекорд от изборите през септември 2015 г., когато достигна 43,84%.

48-годишният Ципрас беше министър-председател от 2015 г. до 2019 г. - едни от най-бурните години на финансовата криза в Гърция.

"Нова демокрация" печели мнозинство в Гърция

"Нова демокрация" печели мнозинство в Гърция

Партията получава 40,5% срещу 17,78% за "Сириза"