С наближаването на деня на изборите управляващата партия в Гърция "Нова демокрация" има преднина от 6,5% пред своя основен съперник лявата СИРИЗА, според проучване на намеренията на избирателите, базирано на очакваните валидни гласове, цитирано от гръцкия вестник "Катимерини".

Само 10 дни преди изборите на 21 май консерваторите изглежда консолидират преднината си с над 6%, компенсирайки спада след железопътната трагедия в Централна Гърция в края на февруари.

"Нова демокрация" събира 32,5%, пред лявата СИРИЗА с 26%, лявоцентристката ПАСОК с 9%, комунистическата ККЕ с 6%, радикалната левица MeRA25 с 4% и националистическата Гръцко решение с 3%.

И Нова демокрация, и СИРИЗА спечелиха половин пункт в процентите си за сметка на подкрепата за по-малките партии. Проучването е проведено между 4 и 7 май и улавя настроението точно преди важния лидерски дебат, който ще се проведе в сряда от 21:00 часа.

Показателно е, че делът на нерешилите гласоподаватели остава на високо ниво и представлява 12% от електората.

Премиерът Кириакос Мицотакис води в предпочитанията за най-подходящ кандидат за министър-председател с 38%, в сравнение с 27% за лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас и 8% за лидера на ПАСОК Никос Андрулакис. Отговорът "никой" също заема значителен процент, с 20%.

Нерешилите за кого да гласуват избиратели могат да променят крайния резултат дори и в абсолютни числа, тъй като 12% от електората все още не са заявили предпочитанията си.

Първият сценарий дава на Нова демокрация 120 места в парламента и 34 на ПАСОК, което означава, че евентуално сътрудничество между тях ще доведе до съставяне на правителство от 154 депутати.

Управляващите в Гърция с шанс да спечелят изборите

Управляващите в Гърция с шанс да спечелят изборите

Националистически формации също ще влязат в парламента