Разпускане на парламента и парламентарни избори на 21 май в Гърция. Премиерът Кириакос Мицотакис внесе днес официално предложение до президента Катерина Сакеларопулу, с което иска да бъде разпуснат парламентът и да бъдат насрочени изборите, съобщи АНА-МПА, цитирана от БТА.

"За последните 4 години, въпреки трудностите през които преминахме, направихме много. Но предстои още много работа. Остава да се изпълнят още много ангажименти. Заплатите остават ниски. Здравеопазването все още има рани за лекуване. Държавата трябва да бъде по-ефективна и да дава повече възможности за младите. Това разбира се ще бъдат и приоритетите за следващия мандат", каза той, цитиран от БНР.

Гърция обещава военна подкрепа за Украйна

Гърция обещава военна подкрепа за Украйна

Доставка на артилерийски боеприпаси и БМП, достъп до гръцки болници и обучение за танкисти и специални части

Основните политически сили Нова Демокрация и Сириза водят дебати, както в медиите, така и сред избирателите, проучванията дават преднина на управляващите консерватори "Нова демокрация".

За първи път след промени в законодателството право на вот получават и гърците, които живеят в чужбина.

Изборите на 21 май ще бъдат произведени по обикновената пропорционална избирателна система, приета по време на управлението на лявата партия СИРИЗА. При тази система според проучванията дясноцентристката Нова демокрация ще остане първа сила, но няма да получи абсолютно мнозинство. Затова се смята за много вероятно Мицотакис да предизвика нови извънредни избори в началото на юли, които вече ще бъдат по системата, приета от Нова демокрация, която дава бонус на водещата партия и която е възможно да й позволи да състави самостоятелно правителство.

Тежката влакова катастрофа на 1 март предизвика по-ранни избори в страната, коментират още анализатори.