Най-малко 14 ракети са ударили иракска военновъздушна база, която е домакин на американски и други международни сили, леко ранявайки двама души, обявиха от предвожданата от САЩ коалиция, докато предвожданите от кюрдите сили в Сирия заявиха, че са предотвратили атака с безпилотен самолет в район, където американски сили също оперират, информира "Ройтерс".

Засега никой не е поел отговорност за атаките, част от неотдавнашна вълна, таргетираща американски войски или райони, в които те действат в Ирак и Сирия, като и в двете страни подкрепяни от Иран милиции имат влияние.

Групи иракски милиции, свързани с Иран, обещаха да отвърнат, след като миналия месец американски удари по иракско-сирийската граница убиха четирима от членовете им.

Ракетна атака срещу американска база в Ирак

Ракетна атака срещу американска база в Ирак

Никой не е поел отговорност

Двама души са леко ранени при ракетната атака срещу авиобазата Айн ал-Асад в Западен Ирак, уточни американският полковник Уейн Марото, говорител на коалицията. Първоначално той обяви, че трима души са били ранени. Ракетите са паднали върху базата и в нейния периметър, допълни той в "Туитър".

В Сирия подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили уточниха, че не са нанесени щети от нападението с безпилотен самолет срещу петролното поле Ал Омар в Източна Сирия, район, граничещ с Ирак, където американските сили бяха подложени на ракетен обстрел на 28 юни, но тогава нямаше пострадали.

САЩ заявиха пред Съвета за сигурност на ООН миналата седмица, че са ударили подкрепяните от Иран милиции в Сирия и Ирак по въздух, за да възпрат екстремистите и Техеран от извършването или подкрепа на по-нататъшни атаки срещу американски военнослужещи или съоръжения.

Две атаки за 12 часа срещу посолството на САЩ в Ирак

Две атаки за 12 часа срещу посолството на САЩ в Ирак

Неизвестни нападатели са направили опит за ракетно нападение

Иран отрече американските обвинения, че подкрепя атаките срещу американските сили в Ирак и Сирия, като същевременно осъди въздушните удари на САЩ срещу подкрепяните от Иран екстремисти там.

Представители на иракската армия заявиха, че темпото на последните атаки срещу американски бази с ракети и заредени с взривни вещества безпилотни летателни апарати е безпрецедентна.

Иракски военни източници съобщиха, че ракетна установка, закрепена на гърба на камион, е била използвана при нападението днес срещу авиобазата Айн ал-Асад и е била открита опожарена в близки земеделски земи.

Армията на Ирак свали два дрона над база с американски войски

Армията на Ирак свали два дрона над база с американски войски

Засега никой не е поел отговорност за нападението

Вчера безпилотен самолет атакува летище Ербил в Северен Ирак, удряйки американска база на територията на летището, съобщиха кюрдски източници от силите за сигурност.

Три ракети също така се приземиха върху Айн ал-Асад в понеделник, без да причинят жертви.

САЩ провеждат непреки преговори с Иран, целящи привеждане на двете страни в съответствие с иранското ядрено споразумение от 2015 г., което беше изоставено от бившия американски президент Доналд Тръмп. Няма определена дата за следващия кръг от преговорите, който бяха прекъснати на 20 юни.

Седмина проирански бойци убити при ударите на САЩ на иракско-сирийската граница

Седмина проирански бойци убити при ударите на САЩ на иракско-сирийската граница

Байдън е разпоредил въздушните удари