Най-малко седем проирански иракски членове на милиции са били убити при въздушните удари на САЩ на иракско-сирийската граница. Това обявиха от Сирийския център за наблюдение на правата на човека, цитирани от ДПА. 

Пентагонът обяви вчера, че американският президент Джо Байдън е разпоредил въздушните удари срещу подкрепяните от Иран екстремистки групировки в пограничния регион.

Съоръженията са били използвани от подкрепяни от Иран милиции, въвлечени в атаки с безпилотни летателни апарати срещу американски военнослужещи и съоръжения в Ирак, уточни говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Ударени са били две места в Сирия и едно в Ирак - и двете близо до границата между двете страни.

CNN: Байдън е разпоредил ударите в Ирак и Сирия

CNN: Байдън е разпоредил ударите в Ирак и Сирия

Цел са били иранските милиции

Базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на правата на човека уточни, че освен убитите, други са били ранени и те са свързани главно с иракските Народни мобилизационни сили, известни още като "Хашд ал Шааби".

Ударите са поразили постове в източната сирийска провинция Дейр ал Зур, допълниха от центъра.

Източници от "Хашд ал Шааби" са казали пред ДПА, че са убити най-малко четирима бойци.

Ахмед ал Максуси, командир на "Хашд ал Шааби", не е уточнил броя на убитите. Той се зарече в изявление, че неговите сили ще очакват заповеди "да отговорят и да отмъстят".

Пентагонът заяви, че местата са били в експлоатация и съоръжения за съхранение на оръжия, използвани от няколко подкрепяни от Иран групи, включително "Катаиб Хизбула" и "Катаиб Сайид ал Шухада".

"Както се показа от ударите тази вечер, президентът Байдън беше категоричен, че ще действа в защита на американските военнослужещи. Предвид продължаващата поредица от атаки на подкрепяни от Иран групировки, удрящи американски интереси в Ирак, президентът нареди по-нататъшни военни действия, за да наруши и възпира такива атаки", каза Кърби.

В първата си заповед за военно отмъщение като президент през февруари Байдън нареди удари по подкрепяни от Иран екстремистки групировки в Източна Сирия в отговор на ракетни атаки срещу военнослужещи на САЩ и коалицият по база в Ирак.