Премиерът на Финландия Сана Марин се извини след публикуването на снимка, на която се вижда как две жени се целуват и позират голи до кръста в официалната лятна премиерска резиденция, предава Associated Press.

Снимката се появи, след като видео, което показва как премиерът Сана Марин танцува и пее с приятели, предизвика дебат дали 36-годишният ръководител на правителството има право да празнува по подобен начин.

Марин потвърди, че снимката е направена в баня в официална резиденция на финландските премиери след музикален фестивал в началото на юли. Марин не е на снимката, а двете жени показват гърдите си, покрити със знак, на който пише "Финландия".

Съобщава се, че една от жените, описана като инфлуенсър в социалните медии, е публикувала снимката, която е премахната малко след като новинарските издания започнаха да съобщават за това.

"Според мен тази снимка не е подходяща, извинявам се за това. Тази снимка не трябваше да се прави", е казала Марин, според финландската телевизия YLE.

Тя е заявила, че събирането след фестивала е било частно парти и имената на всички гости са били предоставени на охраната, която наблюдава имота "Кесаранта", разположен в северната част на Хелзинки.

Двуетажната дървена вила от 1873 г. разполага с крайбрежна сауна, павилион, кей и тенис корт.

В сряда премиерът се обърна към събрали се хора в град Лахти в южната част на Финландия и коментира епизодите от личния си живот, които станаха публични.

"Аз също съм човек", цитираха финландските медии думите на Марин. Тя добави, че никога не е пропускала нито една работна задача, защото си е вземала отпуск.

"Върша си работата. Уча се от това", каза Марин. "Тази седмица не беше лесна. Беше трудно. Но искам да вярвам, че хората гледат работата, която вършим, а не това, което правим в свободното си време."

Във видеото, изтекло миналата седмица, Марин се появява с приятели на различно частно парти. Тя призна, че тя и нейните приятели са празнували по "буен начин" и че е имало алкохол - но доколкото й е известно, не е имало наркотици.

Марин каза, че е присъствала на партито през последните седмици, но отказа да каже точно къде и кога. Тя каза в петък, че е направила тест за наркотици, за да сложи край на спекулациите за незаконна употреба на забранени вещества. Резултатите са отрицателни, съобщи Марин в понеделник, като добави, че тя сама е платила за теста.

Един от големите финландски вестници, Helsingin Sanomat, съобщи, че на фона на предстоящите общи избори, насрочени за следващата година, нараства разочарованието сред членовете на Социалдемократическата партия на премиера.

Въпреки че никой не говори за оказване на натиск върху Марин да подаде оставка и тя остава популярна в партията, някои членове, интервюирани от вестника, бяха критични към преценката й на фона на войната в Украйна и предстоящата кандидатура на Финландия да се присъедини към НАТО.

Член на партията, интервюиран от Helsingin Sanomat, цитиран анонимно, отбелязва, че Финландия все още е относително консервативна страна, особено извън столичния регион.

Марин оглавява петпартийна управляваща коалиция и тя спечели похвала за това, че ръководи страната твърдо през пандемията от COVID-19 и в процеса на кандидатстване в НАТО.

Четири жени срещу Путин

Четири жени срещу Путин

Силните жени от Севера намират ясни думи срещу Путин и дават ясна заявка, че не възнамеряват да се огънат пред агресията на Русия