Полският президент Анджей Дуда заяви, че се съмнява в конституционността на законодателството за съдебна реформа, което страната трябва да приеме, за да получи достъп до фондовете на Европейския съюз, и е решил да го отнесе до Конституционния съд за преглед, съобщава "Ройтерс".

Брюксел замрази средства в размер на 35,4 милиарда евро за възстановяване от пандемията от COVID-19 поради несъгласие относно върховенството на закона в Полша и изисква реформа по въпроси като независимостта на съдебната система и зелената енергия, преди да отпусне средствата на Варшава.

Съгласно законопроекта, приет от полския парламент тази седмица, Върховният административен съд ще започне да се занимава с дисциплинарни дела на съдии. Преди това спорна дисциплинарна камара на Върховния съд се занимаваше с такива случаи, като според противниците на системата камарата наказва съдии, критични към съдебните реформи на правителството.

Управляващите в Полша постигнаха консенсус за съдебната реформа

Управляващите в Полша постигнаха консенсус за съдебната реформа

Очаква се приетият законопроект да отблокира милиардите евросредства

Освен това съгласно приетия законопроект съдиите няма да бъдат подлагани на дисциплинарни действия за поставяне под въпрос на независимостта на свои колеги, назначени от органи, които според критиците на системата са политизирани.

По-рано Дуда заяви, че няма да одобри законодателство, което позволява на хората да оспорват съдебни назначения.

"Правителството сключи ново споразумение с Европейската комисия и е добре, че това се случи, защото и Полша, и ЕС се нуждаят от компромис. Но е честно да се каже, че това споразумение поражда сериозни конституционни съмнения", отбеляза президентът.

"По тази причина реших да отнеса този законопроект до Конституционния съд, което означава, че законопроектът няма да влезе в сила, докато съдът не изрази становището си относно съответствието му с Конституцията", допълни той.

ЕС ни опря пистолет в главата, възмутен премиерът на Полша

ЕС ни опря пистолет в главата, възмутен премиерът на Полша

Моравецки настоява Евросъдът да не налага санкции на Варшава заради съдебните реформи

Конституционният съд е едно от съдилищата в основата на спора между Варшава и Брюксел за върховенството на закона. По-рано Европейската комисия заяви, че има сериозни съмнения относно независимостта и безпристрастността на КС.

През 2021 г. ЕС започна процедура за нарушение срещу Полша във връзка с решенията на Конституционния съд, които оспорват предимството на правото на ЕС над националното право.

Дуда изрази увереност, че решението му няма да забави изплащането на евросредствата, тъй като страната все още трябва да изпълни допълнителни изисквания, за да получи парите. Той също така призова съдиите да се произнесат по въпроса незабавно.

ЕС с ултиматум към Полша за съдебната реформа

ЕС с ултиматум към Полша за съдебната реформа

Ултиматумът е отправен, след като Варшава пренебрегна оплаквания по-рано