Европейската комисия даде един месец на Полша да спре работата на дисциплинарна камара, която представлява заплаха за независимостта на съдебната система, информира АФП.

Ултиматумът е отправен, след като Варшава пренебрегна оплаквания по-рано.

Назначената от правителството камара, създадена през 2017 г. да наказва съдии, е една от многото спорни реформи в съдебната система, предприети от управляващата партия "Право и справедливост", която пое властта през 2015 г.

Съдът на ЕС постанови срещу съдебната реформа в Полша

Съдът на ЕС постанови срещу съдебната реформа в Полша

Реформата била в нарушение на основните ценности на ЕС

"Дисциплинарната камара към Върховния съд продължава да контролира полските съдии и заплашва независимостта им", предупреди еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

Той подчерта, че е решен да предприеме действия за гарантиране, че всички съдилища в ЕС могат да упражняват властта си напълно независимо, както се изисква от законите на Общността.

Комисията дава на Полша един месец да приеме необходимите мерки, които са в съответствие с европейското законодателство или предупреждава да изправи Варшава пред Съда на ЕС.

Днешното решение е още една стъпка, която аз съм сигурен, че ще донесе резултат, каза еврокомисарят.

Ходът е част от наказателна процедура на ЕС, предприета през април срещу реформите в Полша. Това е четвъртото оплакване на Брюксел, откакто полското правителство предприе реформата.

Комисията счита, че Полша нарушава законодателството на ЕС с дисциплинарната камара.

Валенса и бивши лидери призоваха ЕС  да защити полската демокрация

Валенса и бивши лидери призоваха ЕС да защити полската демокрация

Полша не е отговорила на ключови притеснения на Европейската комисия

През 2017 г. ЕС предприе безпрецедентни действия срещу Полша заради реформите, които могат да доведат до отнемане правото на глас на Варшава в евроинституциите.