Полша не е отговорила на ключови притеснения на Европейската комисия относно независимостта на съдилищата. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, цитиран от "Ройтерс".

Пред Европейския парламент той обяви, че през следващата седмица ще пътува до Варшава за разговори.

Според него внесените от управляващата полска партия "Право и справедливост" поправки за реформиране на правосъдието не са достатъчни, тъй като реформите все още представляват риск от разклащане основите на разделението на властите, което е основна европейска ценност.

Тимерманс поясни, че полските власти трябва спешно да отговорят на риска от нанасяне на непоправими щети върху Върховния съд, в който 40% от съдиите могат да бъдат принудени да се пенсионират на 3 юли според реформата и да бъдат заменени от номинации на орган, в който доминира управляващата партия.

"Рискът от предизвикване на непоправими щети се запазва напълно. На 3 юли 27 от 72-ма съдии във Върховния съд ще са пред риск от принудително пенсиониране", предупреди той.

По думите му това би било в нарушение на върховенството на закона.

Междувременно бившият полски президент Лех Валенса и няколко други бивши лидери поискаха от ЕС да защити върховенството на закона в страната, информира АП.

В отворено писмо, публикувано във всекидневника "Газета виборча", те подчертават, че новият закон, регулиращ работата на Върховния съд, който ще влезе в сила от 3 юли, ще унищожи демократичната система в Полша.

В писмото до Европейската комисия те отбелязват, че "няма да има демократична Полша без правова държава".

Под писмото са се подписали също бившите президенти Александър Квашневски и Бронислав Коморовски, както и бивши премиери, министри и водещи активисти от движение "Солидарност".