Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео ще замине на европейско турне от 27 септември до 2 октомври. По време на което ще посети Гърция, Италия, Ватикана и Хърватия. Това се посочва в изявление, публикувано от пресслужбата на Държавния департамент.

"В Гърция държавният секретар ще се срещне с премиера Кириакос Мицотакис и външния министър Никос Дендиас, за да потвърди споделена решимост за насърчаване на сигурността, мира и просперитета в Източното Средиземноморие", се казва в текста. По време на посещението Помпео ще подпише споразумение за науката и технологиите, както и ще обсъди с представители на енергийния сектор енергийна диверсификация и инфраструктурни проекти.

Програмата в Рим предвижда разговори с премиера Джузепе Конте и външния министър Луиджи Ди Майо, които ще разглеждат въпросите за противодействие на коронавируса, общи заплахи и осигуряване на регионална стабилност. "Във Ватикана държавният секретар ще говори на симпозиум за свободата на религията на 30 септември. Ще се проведат срещи с държавния секретар кардинал Пиетро Паролин и секретаря за връзки с държавите монсеньор Ричард Галахър", заяви пресслужбата.

Хърватската част от турнето включва срещи с премиера Андрей Пленкович и външния министър Гордан Радман. Страните ще обсъдят сътрудничеството в областта на отбраната, инвестициите и ситуацията на Балканите.