Нова Зеландия обяви, че би искала да експулсира руски шпиони като ответна мярка на отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания, само че властите не могат да открият каквито и да е агенти на Москва в отдалечената страна, намираща се в южната част на Тихия океан, съобщава "Франс прес".

Десетки руски дипломати бяха експулсирани вчера от САЩ, Канада, Австралия и различни европейски страни заради нападението с нервнопаралитично вещество срещу Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри на 4 март.

САЩ гонят 60 дипломати на Русия

САЩ гонят 60 дипломати на Русия

Затварят руското консулство в Сиатъл

Нова Зеландия, която е бивша британска колония и верен съюзник на Лондон, предложи принципна подкрепа, но призна, че липсата на руска шпионска дейност означава, че не може да предприеме кой знае какви действия.

"Направихме проверка в Нова Зеландия. Не установихме присъствието на необявени служители на руското разузнаване тук. Ако установим, ще ги експулсираме", коментира премиерът Джасинда Ардърн по държавното радио.

"Когато са налице редица международни интереси... изненадва ли ме, че Нова Зеландия не е най-напред в списъка им? Всъщност не", допълни тя.

По думите на Ардърн, Нова Зеландия "ще продължи да обмисля какви по-нататъшни действия може да предприеме, за да подкрепи международната общност във връзка с атаката в Солсбъри".

Русия отрича, че стои зад опита за убийство, след който Скрипал и дъщеря му Юлия са в критично състояние, като това може би е първото нападение с нервнопаралитично вещество в Европа от Втората световна война насам.

Нова Зеландия е член на мрежата за споделяне на разузнавателни данни "Пет очи", която включва и САЩ, Великобритания, Канада и Австралия.