Нова Зеландия ще удължи разполагането на свои отбранителни сили на Соломоновите острови поне до май следващата година, съобщава "Ройтерс".

Решението идва на фона на опасенията сред западните съюзници относно нарастващото присъствие на Китай в южната част на Тихия океан.

Нова Зеландия разположи войски на Соломоновите острови по искане на правителството на тази страна в края на 2021 г., след избухването на бунтове в столицата Хониара. Войските са част от ръководените от Тихия океан международни сили за помощ на Соломоновите острови, които включват войски от Фиджи, Австралия и Папуа Нова Гвинея.

"Нашето партньорство насърчава мира не само чрез сътрудничество в областта на сигурността, но и чрез справяне с икономическите предизвикателства, изменението на климата и редица други нужди за развитие, пред които сме изправени като регион", посочи новозеландският външният министър Наная Махута.

Соломоновите острови уверяват, че пактът с Китай няма да подкопае мира в региона

Соломоновите острови уверяват, че пактът с Китай няма да подкопае мира в региона

Страната сключила споразумението "с широко отворени очи"

Тя проведе видеоконферентна среща с министъра на външните работи и външната търговия на Соломоновите острови Йеремия Манеле.

В изявление на Министерството на външните работи и търговията на Нова Зеландия се посочва, че Махута е повторила загрижеността си относно наскоро подписаното споразумение за сигурност между Соломоновите острови и Китай. Тя е приветствала уверенията на Манеле, че пактът няма да доведе до разполагането на китайска военна база на островите.

"Министър Махута подчерта необходимостта от разбиране и обсъждане на регионалните последици от споразумението между членовете на форума (Тихоокеанските острови)," пише в изявлението на ведомството.

Отбранителен пакт между Соломоновите острови и Китай стресна Австралия

Отбранителен пакт между Соломоновите острови и Китай стресна Австралия

Пактът предизвика опасения сред съюзниците на САЩ Австралия и Нова Зеландия относно влиянието на Китай в Тихия океан