Нова Зеландия твърди, че е спряла предаването на Covid-19 в обществото, с нови единични случаи за няколко дни - един в неделя, премиерът Джасинда Ардерн заяви, че вирусът е "в момента" елиминиран, съобщава БиБиСи.

Но администрацията предупреди, че това не означава пълен край на новите случаи на коронавирус. Новините идват часове преди Нова Зеландия да премахне част от най-тежките си социални ограничения. От вторник някои несъществени бизнес, здравни и образователни дейности ще могат да се възобновят.

Повечето хора ще продължат да си стоят вкъщи и да избягват всички социални взаимодействия. "Ние отваряме икономиката, но не отваряме социалния живот на хората", коментира Ардерн на ежедневния брифинг на правителството.

Нова Зеландия съобщава за по-малко от 1500 потвърдени или вероятни случаи на коронавирус и 19 смъртни случая. Генералният ръководител по здравеопазването на Нова Зеландия Ашли Блумфийлд заяви, че ниският брой нови случаи през последните дни "ни дава увереност, че сме постигнали целта си за премахване".

Той предупреди, че "елиминирането" не означава, че няма да има нови случаи, "но това означава, че знаем откъде идват нашите случаи". Ардерн заяви, че в Нова Зеландия няма широко разпространено неоткрито предаване в общността, добавяйки: "Победихме в тази битка".

Но тя каза, че страната "трябва да остане бдителна, ако искаме да я запазим по този начин".

Страната въведе някои от най-строгите ограничения в света по отношение на пътуванията и дейността в началото на пандемията, когато имаше само няколко десетки случая. Тя затвори границите си, започна да прилага карантина за всички пристигащи в страната, въведе строго блокада и започна обширна операция за тестване и проследяване на контакти.

На 26 март бяха закрити плажове и площадки, както и офиси и училища. Баровете и ресторантите също бяха затворени, включително за доставка за вкъщи. Ардерн коментира, че според моделите, Нова Зеландия би могла да има повече от 1000 случая на ден, ако не бе въвела блокада толкова рано.

Тя обясни, че страната никога не може да разбере колко лошо би било, но че чрез "действия сме избегнали най-лошото".

Отдалеченото местоположение на Нова Зеландия и лесната възможност за затваряне на граници бяха в нейна полза, когато вирусът избухна, коментират експертите. Но правителството бе похвалено и за ясните и разбираеми съобщения през цялата криза.

В Австралия пускат спорно приложение за следене на заразените с коронавирус

В Австралия пускат спорно приложение за следене на заразените с коронавирус

Съхраняваната в приложението информация ще позволи на здравните власти да проследяват потенциално заразените с коронавирус