Новозеландските разузнавателни агенции стават все по-загрижени както за чуждестранна намеса, така и за злонамерена кибер дейност преди изборите през октомври, съобщи "Ройтерс".

"Справедливо е да се каже, че загрижеността за чуждестранна намеса, както и за злонамерена кибернетична дейност нараства", заяви Андрю Хамптън, генерален директор на Бюрото за сигурност на комуникациите на новозеландското правителство, след като даде показания в парламента. Това не е само вътрешна тенденция, но и международна тенденция", каза той.

Службите за сигурност работят с изборния орган за подобряване на киберсигурността и процедурите и също така ще информират политическите партии за сигурността и заплахите от чужда намеса.

Шефовете на Службата за разузнаване по сигурността говориха пред комисията по разузнаването, която включва министър-председателя на страната, като част от техния годишен преглед. Голяма част от свидетелските показания бяха класифицирани и затворени за обществеността.

Хамптън каза в предварително написана реч, че през изминалата годинае станал свидетел на засилване на геостратегическата конкуренция по света, включително в тихоокеанския регион, докато сериозни инциденти в киберсигурността продължават да застрашават новозеландските организации.

Спонсорираните от държавата участници в киберсигурността се отличават значително с 34% от регистрираните инциденти, които могат да бъдат свързани с държавни участници, спрямо 28% предходната година, каза Хамптън.

Нито една от агенциите не назова страни, участващи в дейността, но посочи порицанието на Нова Зеландия към Китай за участието му в глобална хакерска вълна през 2021 г. и Русия за нейната злонамерена кибернетична дейност срещу Украйна през 2022 г.

Фил МакКий, изпълняващ длъжността генерален директор по сигурността, каза, че заплахата от чуждестранна намеса и шпионаж е нарастваща причина за безпокойство, като добави, че се събира информация за онези, които говорят открито срещу чужди правителства и техните семейства да бъдат заплашвани в родните им страни.

И Нова Зеландия се притесни за киберсигурността си от TikTok

И Нова Зеландия се притесни за киберсигурността си от TikTok

Страната е поредната, която забранява мобилното приложение за държавните си служители

Припомняме, че през март Нова Зеландия стана поредната страна, която забрани мобилното приложение TikTok да се ползва на правителствени телефони.