TikTok продължава да плаши страни из целия свят за тяхната киберсигурност. Нова Зеландия е поредната, която забранява мобилното приложение да се ползва на правителствени телефони.

Решението е взето след съвет от експерти по киберсигурност и дискусии в правителството и с други страни, като се предвижда то да влезе в сила най-късно до края на март.

Отбранителните сили на Нова Зеландия и Министерството на външните работи и търговията обаче не чакат и вече са забранили TikTok за служителите си.

Ръководството на TikTok вярва, че скорошните забрани се основават на "фундаментални погрешни схващания" и са водени от по-широка геополитика. TikTok е похарчил повече от 1,5 милиарда долара за строги усилия за сигурност на данните и отхвърля обвиненията в шпионаж.

Припомняме, вчера Великобритания предприе същите мерки отново заради опасения за сигурността си. САЩ, Канада, Белгия, Европейския парламент и Европейската комисия също забраниха приложението от официални устройства.

Белият дом подкрепи законопроекта на Сената за забрана на Tiktok

Белият дом подкрепи законопроекта на Сената за забрана на Tiktok

Законопроектът дава възможност на Министерството на търговията да налага забрана на технологии, които представляват риск за националната сигурност