Великобритания също реши да забрани използването на приложението TikTok на правителствените телефони и устройства от съображения за сигурност, съобщава Reuters.

Забраната влиза в сила от днес, като сигурността на правителствената информация трябва да бъде на първо място. Използването на други приложения също ще бъде под зоркия поглед на властта.

Британското правителство поиска да бъде разгледана потенциалната уязвимост на правителствените данни от приложенията на социалните медии и рисковете за това как информация може да бъде достъпна и използвана.

Причина за опасенията на забранилите страни TikTok е, че потребителските данни от приложението, собственост на базираната в Пекин компания ByteDance, може да се окажат в ръцете на китайското правителство, подкопавайки интересите на западната сигурност.

От своя страна ръководството на TikTok посочи, че е предприело допълнителна защита на европейските потребителски данни.

Припомняме, че САЩ, Канада, Белгия, Европейския парламент и Европейската комисия също забраниха приложението от официални устройства.

Белият дом подкрепи законопроекта на Сената за забрана на Tiktok

Белият дом подкрепи законопроекта на Сената за забрана на Tiktok

Законопроектът дава възможност на Министерството на търговията да налага забрана на технологии, които представляват риск за националната сигурност