Във всички страни от еврозоната от днес е в обращение новата банкнота от 10 евро, която е с надпис на кирилица. Парите с български текст са от серията Европа, а портрет на древногръцката богиня се вижда в холограмата и водния знак, пише "Монитор".

За да бъдат банкнотите още по-добре защитени срещу фалшифициране, от  Европейската централна банка инвестираха в нови технологии, за да подобрят здравината и да удължат срока на използване. В момента в обращение се намират над 15 милиарда евробанкноти с обща номинална стойност над 900 милиарда евро. Друг важен мотив за изработването на новите банкноти е необходимостта от по-силни защитни елементи. Новите 10 евро съдържат смарагдовозелено число, което при накланяне променя цвета си от смарагдовозелен в тъмносин.

Първата банкнота от новата серия – от 5 евро, беше емитирана на 2 май миналата година. По-ниските купюри от серия „Европа” ще бъдат по-трайни благодарение на предпазно покритие, поради което ще намалее честотата, с която трябва да се подменят, твърдят от Европейската централна банка. Банкнотите от новата серия се въвеждат във възходящ ред, така че следва да се появи банкнотата от 20 евро, но засега от Европейската централна банка не са посочили срока, в който ще стане това.

Серия „Европа” се състои от същите купюри като първата серия: 5, 10, 20, 50, 100, 200 и 500 евро. За да бъдат употребени останалите наличности, банкноти от 10 евро от първата серия ще бъдат пускани в обращение наред с новите банкноти от 10 евро в продължение на няколко месеца. Парите от двете серии ще останат успоредно в обращение, докато трае годността на банкнотите от първата серия.

Банкоматите в страните от еврозоната са заредени от днес с новите платежни средства. Първите нови банкноти ще дойдат у нас с хората, които теглят средства от машините в Солун и другите големи градове в съседна Гърция. Необходими са няколко месеца, за да влязат новите банкноти и с туристите и емигрантите, но това ще стане около Коледа, когато започва зимният туристически сезон, а гурбетчиите си идват за празниците от страните от еврозоната.

България трябва да започне процедура за влизане на България в единния банков надзорен механизъм на ЕС, беше решено през лятото по време на консултации за финансовото състояние на страната при президента. Това е началото на процес по присъединяване на България към еврозоната. През 2012 г. България взе решението си да замрази плановете си за членство в еврозоната. Присъединяването към еврозоната е задължително за България, но не е обвързано със срок.

В момента 18 от 28 страни от ЕС са въвели еврото като своя национална валута. Литва ще стане 19-ата страна, която преминава към общата валута от 1 януари догодина. Зелена светлина за това беше дадена през юли от Съвета на министрите по европейските въпроси на ЕС.

По време на същата среща обаче бе посочено, че България не е готова за членство в еврозоната. Тогава стана ясно, че седем държави - членки на съюза, не изпълняват критериите за приемане на единната европейска валута и ще трябва да изчакат поне още две години.