Исам Шараф
Новото преходно правителство на Египет, под ръководството на премиера Исам Шараф, положи клетва пред Върховния военен съвет. По-рано Шараф публикува на страницата си във Facebook състава на обновения кабинет.

Министерството на външните работи на Египет бе поето от бившия постоянен представител на Египет в ООН Набил ал-Аараби. На този пост той смени Ахмед Абул Гейт, който заемаше мястото от 2004 година насам, а болшинството от египтяните го асоциираха с режима на експрезидента Хосни Мубарак.

Министърът на вътрешните работи - Махмуд Вагди, бе заменен от генерал Мансур ал-Исави, който заемал висок пост в системата на Министерство на вътрешните работи, както и губернаторското място в една от египетските провинции.

Новото правителство има и нов министър на правосъдието - Мохамед Абделазиз ал-Гунди. Той замени ексминистър Махмуд ал-Мараи, който бе назначен от Мубарак.

Има и трима министри от правителството по време на управлението на Хосни Мубарак, които запазват позициите си - това са министрите на военната промишленост, енергетиката и околната среда.

Припомняме, на 3 март премиерът на преходното правителство в Египет Ахмед Шафик подаде оставка и бе заместен от бившият министър на транспорта Исам Шараф.

На 11 февруари Хосни Мубарак напусна президентското място след 30-годишно управление. Той не успя да удържи на натиска на въстаналия египетски народ.

Междувременно Висшият съвет разработи временен график за организацията на президентските и парламентарните избори в страната.

В началото на април ще се състои общонационален референдум за поправки в конституцията. Изготвянето на пакета от конституционни промени беше възложено на специален комитет, оглавяване от бивш съдия и умерен ислямист Тарик ал-Бишри.

Изборите за парламент ще се състоят в Египет през юни, а за президент през август. На 1 октомври Висшият съвет смята да предаде своите управленски пълномощия на законно избрания глава на държавата. След встъпването си в длъжност, негова първа задача ще бъде изработването на нова конституция на страната.