Китай обвини Тайван в опит за нагнетяване на напрежението в региона, след като като вчера самоуправляващият се остров свали неидентифициран цивилен дрон край китайския бряг, съобщава "Ройтерс".

Опитът на Демократическата прогресивна партия (на Тайван) да нагнети напрежението не означава нищо, отсече на брифинг китайският външен министър Джао Лиджиан в отговор на въпрос за сваления дрон.

Нито Тайпе, нито Пекин до момента не са заявили изрично, че дронът е дошъл от Китай.

От своя страна тайванският премиер Су Чжънчан заяви, че свалянето на безпилотния самолет, който е летял над контролиран от Тайван остров, е бил "най-подходящият" ход след многократно отправяните предупреждения. По негови думи Китай трябва да прояви сдържаност.

"Те (Китай - б.р.) многократно игнорираха нашите предупреждения да напуснат и ние нямахме друг избор, освен да упражним правото си на самоотбрана и да стреляме. Това е най-адекватната реакция след многократно въздържане и предупреждения", категоричен бе той.

Ние никога няма да провокираме и ще действаме по най-подходящия начин, за да защитим своята земя и своите хора, подчерта още Су.

Тайван за първи път свали дрон край бреговете на Китай

Тайван за първи път свали дрон край бреговете на Китай

Летателният апарат е навлязъл във въздушното пространство на острова

Вчера армията на Тайван за първи свали неидентифициран граждански дрон, навлязъл във въздушното пространство на страната.

Това се случи ден, след като тайванското правителство обеща да вземе строги мерки за справяне с подобни случаи на навлизане на територията на страната.

В последно време тайванските власти са разгневени, че китайски дронове често летят над острови, контролирани от Тайван и намиращи се близо до бреговете на Китай.

Тайван се закани да контраатакува Китай

Тайван се закани да контраатакува Китай

Ако китайски самолети или кораби навлязат в територията на острова

Командването на островите Цзинмън съобщи, че дронът е навлязъл във въздушното пространство над Лъвския остров малко след обяд местно време. Цзинмън е група от острови под тайвански контрол, намиращи се срещу китайските градове Сямън и Цюанчжоу.

Въпреки че войските на острова са отправили предупреждение към дрона да напусне района, това не се е случило, поради което летателния апарат е бил свален и е паднал в морето.

Тайван за първи път стреля предупредително по дрон във вторник, след като президентът Цай Инуън нареди военните да предприемат строги контрамерки срещу "китайските провокации" .