Армията на Израел е нанесла ракетна атака срещу Западна Сирия в неделя вечерта.  Експлозии са били чути в крайбрежния район на страната. Това съобщи АП.

Има данни за жертви и ранени цивилни.

Поредни израелски въздушни удари над Сирия

Поредни израелски въздушни удари над Сирия

Над контролирани от ирански милиции територии

Сирийската държавна телевизия съобщи, че израелските военни са атакували няколко позиции в провинция Тартус, без да дава повече подробности. Телевизията каза, че ракетите са били изстреляни от бойни самолети, прелитащи над съседен Ливан.

Базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека, опозиционен военен наблюдател, заяви, че израелският удар е бил насочен към база за противовъздушна отбрана на сирийската армия в района на Абу Афса. Той добави, че подкрепяните от Иран бойци обикновено са в базата.

Припомняме, че Израел е нанесъл стотици удари по цели в контролирани от правителството части на Сирия през последните години, но рядко обсъжда такива операции.

Трима загинали и 7 ранени при израелски въздушни удари в Сирия

Трима загинали и 7 ранени при израелски въздушни удари в Сирия

Сирийската армия е успяла да свали някои от ракетите

Израел обаче призна, че се насочва към бази на групировки, съюзници на Иран, като ливанската Хизбула, която изпрати хиляди бойци да се бият заедно със силите на сирийския президент Башар Асад.

През юни израелските въздушни удари временно извадиха от експлоатация международното летище в Дамаск.