Петима души са били убити, а седем други - ранени при предполагаем израелски въздушен удар в петък вечерта в Северозападна Сирия. Това съобщи държавната информационна агенция на страната.

Един от убитите е цивилен. Сред ранените има дете. 

Това беше вторият предполагаем израелски удар по страната от дни, след като ракети бяха изстреляни в сряда отвъд границата на Израел.

SANA съобщи, че голям брой ракети са били изстреляни от израелски изтребители над Масиаф по време на удара в петък вечер.

10 военни загинаха при въздушна атака срещу автобус в Сирия

10 военни загинаха при въздушна атака срещу автобус в Сирия

Превозното средство е било поразено от противотанкова ракета

SANA цитира неидентифициран сирийски военен служител, който каза, че повечето от ракетите са били прихванати.

Сирийската армия твърди, че сваля пристигащи ракети след почти всеки предполагаем израелски удар.

Тези твърдения израелските военни служители и анализаторите на гражданската отбрана до голяма степен отхвърлят като празни хвалби.

Смята се, че районът Масиаф се използва като база за ирански сили и проирански милиции и през последните години е бил многократно обект на атаки, приписвани на Израел. Твърди се, че районът е бил ударен от Израел още миналия месец.

В района се намира и съоръжение, принадлежащо на Центъра за научни изследвания и изследвания, известен като CERS, който сам по себе си е бил ударен няколко пъти в миналото.

Западните служители отдавна свързват CERS с производството на химически оръжия. Според Съединените щати, газът зарин е разработен в този център, обвинение, отхвърлено от сирийските власти.

Нямаше незабавен коментар от Израелските сили за отбрана, които обикновено не коментират отделни удари.

Израел извърши стотици атаки над Сирия през последното десетилетие, най-вече за да спре опитите на иранските сили да прехвърлят оръжия.

Сирия съобщава за четири жертви след израелски въздушен удар

Сирия съобщава за четири жертви след израелски въздушен удар

Нанесени са и материални щети

Израелските удари продължават в сирийското въздушно пространство, което до голяма степен се контролира от Русия, въпреки че връзките с Москва се влошиха през последните седмици. Израел се оказа в конфликт с Русия, тъй като все повече подкрепя Украйна, като същевременно се стреми да запази свободата на движение в небето на Сирия.