Полският президент Анджей Дуда реши да подпише закон, засягащ по -специално имуществото на евреите, пострадали по време на Втората световна война. Това съобщава РИА Новости.

Става дума за изменения в административния кодекс, според които след изтичане на 30 години от датата на административното решение (включително относно собствеността върху имота), той няма да подлежи на оспорване. Подобни мерки предизвикаха критики в Израел и САЩ, където смятат, че законът лишава евреите от правото да върнат собствеността си или да получат обезщетение за нея.

Полша приема закон срещу антиваксъри, проявяващи агресия

Полша приема закон срещу антиваксъри, проявяващи агресия

Здравният министър обяви война на антивакс тероризма

Дуда каза, че е запознат с критиките към измененията, но отрича те да са насочени срещу евреите. Той подчерта, че никога не е бил безразличен към темата за Холокоста, а Полша е "пазител на паметта на жертвите на германските престъпления срещу евреите".

По -рано Федерацията на еврейските общности осъди полските власти за решението да приемат законопроекта. Пресслужбата на организацията подчерта, че тази инициатива като цяло е симптоматично събитие за съвременната история на Полша.