Полските депутати подкрепиха плановете за въвеждане на по-строги наказания за хора, които нападат или заплашват служителите на места за ваксинация, съобщава националното "Радио Полша".

Съгласно новите решения, които долната камара на полския парламент одобри, служителите ще получат статут на държавни служители, което ще ги защити по-добре след поредица от неотдавнашни нападение на антиваксъри.

Всеки, който напада държавен служител в Полша, може да получи до три години затвор.

Специална полицейска оперативна група е създадена, за да идентифицира и арестува нападател, подпалил ваксинационен център в Замощ, Югоизточна Полша, коментира шефът на полицията Ярослав Шимчик.

Шимчик коментира, че "е само въпрос на време" вандалът да бъде задържан, тъй като полицията публикува видео от камери за видеонаблюдение от мястото на нападението.

"Помолихме местната общност да си сътрудничи с полицията... получихме много информация, която разследваме обстойно. Ние ценим всяко информация".

През последните седмици в Полша са наблюдавани редица нападения на групи антиваксъри срещу центрове за ваксинация срещу COVID-19 на различни места в страната.

Френската полиция започва да пази ваксинацонни центрове от антивакс вандализъм

Френската полиция започва да пази ваксинацонни центрове от антивакс вандализъм

Франция: Който атакува здравните специалисти атакува нацията

По-рано полският здравен министър обяви война на антиваксърите, Адам Нидзелски заяви, че иска решителни действия на правителството срещу антивакс групите, след нападения над ваксинационни центрове.

Нидзелски предложи награда от 2200 евро на всеки, който помогне за залавянето на подпалвача. "Това е терористичен акт. Това, с което имаме работа е трудно да се опише по друг начин освен като акт на терор", каза Нидзелски.

"Този ​​терористичен акт е насочен не само срещу медицинския персонал и тези, които искат да бъдат ваксинирани, но и срещу полската държава". Нидзелски каза пред репортери, че "премината е една граница, което кара държавата да предприеме изключително строги и твърди стъпки".

Нидзелски също каза, че "няма да позволи никакви заплахи или омраза срещу хората, участващи в програмата за ваксинация, да останат ненаказани. Нулева толерантност". Правоприлагащите органи "ще преследват тези бандити с цялата строгост и твърдост".

Объркани антиваксъри нападнаха неизползван офис на БиБиСи, сбиха се с полицията

Объркани антиваксъри нападнаха неизползван офис на БиБиСи, сбиха се с полицията

Сградата не се използва от компанията от 2013 г., опитали да нахлуят в предаване, в което жени си говорят за менопауза

И полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че правителството ще предприеме строги мерки срещу групите, организиращи атаки срещу ваксинационни центрове.

"Както виждаме, такива инциденти за съжаление се случват многократно". Той споменава и "случаи на насилие" в три града Гданск, Сопот и Гдиня на крайбрежието на Полша. "Всички тези действия ще бъдат много строго наказани в съответствие с действащите разпоредби", каза Моравецки.

Шимчик коментира, че ваксинационните центрове в цялата страна "сега ще получават денонощна защита".

Инцидент в Гродзиск Мазовецки е след като хора от организацията "Полски жълти жилетки", се опитаха да влязат насила на място за ваксинация, чийто персонал отказа да ги пусне.

Организацията на жълтите жилетки твърди, че се бори за свобода и се противопоставя на "беззаконието на правителството и полицията" и публикува в социалните медии, за да настройва обществеността срещу ваксините COVID-19.

Моравецки каза пред репортери, че някои от нападателите в Гродзиск Мазовецки са отправяли наказуеми заплахи и в резултат са  задържани. "Ние ще бъдем изключително строги с такива действия".

Той каза също, че националната кампания за ваксинация е жизненоважна за спасяването на човешки животи и представлява "бариера пред четвъртата вълна" на коронавируса.

AFP вижда аутсайдери на ЕС в българите заради антивакс дезинформация

AFP вижда аутсайдери на ЕС в българите заради антивакс дезинформация

Фабрики за тролове разпространяват съмнителни мнения в социални медии