Френската полиция засилва сигурността около центровете за ваксинация и тестване след поредица атаки и вандализъм, съобщава "Гардиън".

Докато Франция се подготвя за пети уикенд на демонстрации срещу здравния пропуск, вътрешният министър Жералд Дарманин е написал писмо до шефовете на полицията, призовавайки за по-голяма бдителност. Френските медии съобщиха, че искането е дошло директно от Еманюел Макрон.

Това стана след като министерството съобщи, че 22 здравни обекта са вандализирани, включително пет тестови центъра, 15 ваксинационни центъра, медицинска лаборатория и здравен център, от 12 юли. Много от тях са надраскани със свастики или графити с надписи "колаборационисти", "нацисти" или "геноцид" и жълти звезди.

Вандализмът е станал най-вече по време на антивaкс демонстрации и протести срещу здравните пропуски.

Италия и Франция с повече ваксинирани въпреки протести за здравния Covid пропуск

Италия и Франция с повече ваксинирани въпреки протести за здравния Covid пропуск

Протестиращи носят звезди на Давид, оцелелите от Холокоста ги определят за луди с лош вкус и граничи с невежество

Протестиращите твърдят, че здравната карта е заплаха за личните и гражданските им свободи. По-екстремни атаки сравняват правителството с фашистите от Втората световна война и се сравняват с нацисткото отношение към евреите.

Здравният министър на Франция Оливие Веран е написал до здравните специалисти, че изразява своята подкрепа за онези, които са били обект на заплахи и агресия, и "строго осъжда" всякакви прояви на насилие.

"През последните седмици, макар че за пореден път откликнаха на призива за ваксинация на населението и да се увеличи капацитетът ни за тестване, за да се овладее епидемията, наши специалисти бяха страхливо атакувани, че си вършат работата", пише Веран.

"Няма да приема никакво насилие, сплашване, атака срещу тяхната физическа неприкосновеност. Да се атакуват нашите здравни специалисти означава да се атакува нацията". 

Без сутрешно кафе и кроасан във френски кафенета, ако нямате Covid пропуск

Без сутрешно кафе и кроасан във френски кафенета, ако нямате Covid пропуск

Здравна карта за ресторант, бар, неспешно лечение в болница или пътуване с влак

Миналия месец ваксинационен център в Lans-en-Vercors в Изер бе наводнен от вандали, използващи пожарен маркуч, повреждайки помещението и оборудването. "Ваксините са нов геноцид", "1940" и "убийци" бяха изписани върху сградата.

След демонстрация по-рано този месец Националният орден на фармацевтите, който представлява и аптеките, и работещите, осъди избухването на насилие срещу техните членове. Пречено им е да работят, "обиждани са, палатките им за ваксиниране са вандализирани, аптеки са изгаряни", се казва в изявление.

Миналата събота около 237 000 души протестираха срещу здравния пропуск във Франция, според официални данни.

Насърчаването на ваксините работи - приблизително 9,3 милиона души са получили поне една доза ваксина, откакто президентът обяви здравния пропуск, а Франция сега ваксинира около 300 000 души на ден.

Веран коментира, че 45 милиона пълнолетни французи са получили поне една доза ваксина, което представлява 80% от населението на възраст над 18 години.

Макрон призова пред Съвета по отбрана всички французи да се ваксинират

Макрон призова пред Съвета по отбрана всички французи да се ваксинират

"Нямаме друг избор", коментира той по отношение на здравния пропуск