Френският сутрешен ритуал за кафе и кроасан се усложни, тъй като хората трябва да покажат доказателство за ваксинация или отрицателен тест за COVID-19, преди да седнат в любимото си кафене, въпреки че много заведения за хранене пренебрегнаха новите правила, съобщава "Евронюз". 

Сега трябва да се покаже здравна карта за ресторант, бар, достъп до неспешно лечение в болница или пътуване с междуградски влак, част от правителствената кампания за ограничаване на четвърта вълна коронавирус.

Президентът Еманюел Макрон обяви мерките миналия месец с ясно послание: Ваксинирайте се.

Процентите на ваксинации скочиха, когато французите се сблъскаха с перспективата да им бъдат отказани някои ежедневни удоволствия, но това също предизвика вълна от улични протести.

"Просто е, изтеглили сме приложение ... затова сканираме QR кода на клиентите и ако е валиден, те могат да влязат. И ако не е валиден, не можем да ги обслужим", коментира Ромен Дикресенцо, мениджър на кафене в столичния квартал Монмартър.

Той каза, че е отказал на десетки хора - някои, които са забравили пропуска си, както и тези, които не са ваксинирани.

Собствениците на кафенета и барове, хваната да нарушават правилото, са изправени пред предупреждение, последвано от 7-дневна заповед за затваряне при второ нарушение. Две други нарушения биха могли да доведат до едногодишен затвор.

Въпреки това, от 10-те собственика на ресторанти и кафенета, с които "Ройтерс" разговаря в Париж, половината заявиха, че отказват да проверят здравните карти.

Първоначално полицията ще бъде снизходителна, съобщава френското вътрешно министерство.

Франция затяга мерките. Ваксинираните с бонус

Франция затяга мерките. Ваксинираните с бонус

Глобата за първо нарушение е 135 евро

Някои други европейски страни като Италия въведоха подобни здравни карти, но Франция е най-изчерпателна.

Противниците на пропуска казват, че това засяга тяхната свобода и дискриминира тези, които не искат ваксината срещу COVID.

Данните на Министерството на здравеопазването показват, че 9 на всеки 10 пациенти с COVID, приети в интензивно отделение в края на юли, не са ваксинирани.

По-голямата част от французите подкрепят здравния пропуск, показват проучвания.

Законодателството, регулиращо изискванията за здравни карти, ще остане в сила до средата на ноември. То също така изисква задължителната ваксинация на здравните работници.

Проверки за здравни карти се извършват и на гарата в Лион в Париж. Проверките на влаковете ще бъдат произволни и ще се извършват на всеки всеки четири влака на дълги разстояния, каза транспортният министър.

 237 000 казаха "не" на COVID мерките във Франция

237 000 казаха "не" на COVID мерките във Франция

Несъгласните протестираха за четвърта поредна седмица