Около 237 000 души са се включили във вчерашния протест срещу Covid мерките и паспорти в цяла Франция. 17 000 са участвали само в столицата Париж, предаде Fox News. Демонстрации се проведоха и в много други френски градове, включително Марсилия, Ница и Лил.

Несъгласните протестираха за четвърта поредна седмица срещу затягането на мерките и принудителното изискване за здравна COVID карта за посещаване на редица обекти и ползване на услуги, както и задължителна ваксинация за определени групи като здравните работници.

Здравните служители трябва да са ваксинирани от 15 септември.

Около 204 000 души протестираха миналия уикенд и се очакваше броят им тази събота да е близък.

Издигнати бяха познатите лозунги с искания за права, свободи, срещу налаганата "диктатура" и отказ демонстрантите да бъдат "роби и опитни мишки в експеримент". "Нашите свободи умират" и "Ваксина: Не докосвайте децата ни" са гласели още плакати на протеста. Сред демонстрантите са били и познатите от предишни протести т.нар. "жълти жилетки", както и крайно леви и десни активисти, здравни работници, ресторантьори и други, засегнати от строгите мерки.

Франция затяга мерките. Ваксинираните с бонус

Франция затяга мерките. Ваксинираните с бонус

Глобата за първо нарушение е 135 евро

В Лион полицията използва сълзотворен газ срещу събралите се, предаде bfmtv.com. Медията твърди също така, че само в Ница са участвали между 16 000 и 20 000 демонстранти, два пъти повече от предишната седмица.

Проучванията обаче показват, че повечето хора във Франция подкрепят здравните пропуски.

Повече от 79% от възрастните французи са получили поне една доза от ваксината, а 68% са напълно ваксинирани. Най-малко 7 милиона души са получили първата си доза, откакто президентът Еманюел Макрон обяви въвеждането на здравната карта на 12 юли.

Германия и Франция дават трета доза срещу Covid и пренебрегват призива на СЗО

Германия и Франция дават трета доза срещу Covid и пренебрегват призива на СЗО

Германия се защити и обясни, че ще дари най-малко 30 млн. дози ваксини на по-бедните страни

Ходът на президента Еманюел Макрон предизвика по-големи протести от тези, които са наблюдавани в Италия. Противниците на мерките казват, че погазват свободите, дискриминират неваксинираните и нарушават правилата на Европейския съюз.

В четвъртък върховният съд на Франция постанови, че здравната карта не противоречи на конституцията.

Зеленият сертификат е дигитален или хартиен сертификат, който показва дали някой е получил поне една инжекция, дали е дал отрицателен тест или наскоро се е възстановил от коронавирус.