Хиляди протестираха в столицата Париж и други френски градове четвърта поредна седмица срещу затягането на мерките и принудителното изискване за здравна COVID карта за посещаване на редица обекти и ползване на услуги, както и задължителна ваксинация за определени групи като здравните работници. Шествия са се провели в Монпелие, Ница и много други градове на страната, предаде "Ройтерс".

Около 204 000 души протестираха миналия уикенд и вероятно броят им тази събота е бил близък.

Издигани са познатите лозунги с искания за права, свободи, срещу налаганата "диктатура" и отказ демонстрантите да бъдат "роби и опитни мишки в експеримент". Сред демонстрантите са били и познатите от предишни протести т.нар. "жълти жилетки", както и крайно леви и десни активисти, здравни работници, ресторантьори и други, засегнати от строгите мерки.

В Лион полицията е използвала сълзотворен газ срещу събралите се, предаде bfmtv.com. Медията твърди също така, че само в Ница са участвали между 16 000 и 20 000 демонстранти, два пъти повече от предишната седмица.

Повече от 79% от възрастните французи са получили поне една доза от ваксината, а 68% са напълно ваксинирани. Най-малко 7 милиона души са получили първата си доза, откакто президентът Еманюел Макрон обяви въвеждането на здравната карта на 12 юли. Франция регистрира над 21 000 нови потвърдени случая на вирус ежедневно, което е рязък скок в сравнение с данните преди един месец. Повече от 112 000 души с усложнения от вируса са починали в страната от началото на пандемията.

Припомняме, че и Италия вече върви по стъпките на Франция, която беше първата европейска държава, която заяви, че прави доказателство за имунитет задължително за достъп до редица услуги и места.

Германия и Франция дават трета доза срещу Covid и пренебрегват призива на СЗО

Германия и Франция дават трета доза срещу Covid и пренебрегват призива на СЗО

Германия се защити и обясни, че ще дари най-малко 30 млн. дози ваксини на по-бедните страни

Ходът на президента Еманюел Макрон предизвика по-големи протести от тези, които са наблюдавани в Италия. Противниците на мерките казват, че погазват свободите, дискриминират неваксинираните и нарушават правилата на Европейския съюз.

В четвъртък върховният съд на Франция постанови, че здравната карта не противоречи на конституцията.

Зеленият сертификат е дигитален или хартиен сертификат, който показва дали някой е получил поне една инжекция, дали е дал отрицателен тест или наскоро се е възстановил от коронавирус.

"Макрон, не искаме твоя пропуск": във Франция протестират срещу задължителните сертификати

"Макрон, не искаме твоя пропуск": във Франция протестират срещу задължителните сертификати

Част от протестите са организирани от крайната десница