Въвеждането на здравни паспорти във Франция, потвърждаващи, че дадено лице е ваксинирано, преболедувало е COVID-19 или е дал отрицателен PCR тест, а задължителната ваксинация на медицинските работници не противоречи на Конституцията на страната са днешните решения на Върховния съд на републиката. Това съобщи France 24. 

Съдът обаче постанови за противоконституционни уволнението на здравен работник с краткосрочен договор, който отказа задължителни ваксинации, и въвеждането на задължителна карантина.

Според решението на правителството, от 9 август до 30 септември, санитарен паспорт ще бъде необходим за влизане в кафенета и ресторанти (както в помещенията, така и на терасата), междуградски обществен транспорт като самолети, влакове, автобуси, медицински институции с изключение на спешните кабинети. 

Франция ще позволи на туристи, ваксинирани извън ЕС, да получат здравна карта

Франция ще позволи на туристи, ваксинирани извън ЕС, да получат здравна карта

Правителството планира същия модел, който прилага за френските граждани

От края на месец юли лицата без санитарен паспорт нямат право да посещават музеи, паркове, зоологически градини, атракции, кина, концерти, фестивали и спортни събития с участието на повече от 50 души.

Всеки, който влезе в заведение, без да представи валиден пропуск, може да бъде глобен с 135 евро за първото си нарушение.