Френският президент Еманюел Макрон по време на извънредно заседание на Съвета по отбрана заяви в сряда, че всички жители на републиката, които могат да направят това, трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, съобщават БФМТВ и ТАСС.

"Нямаме друг избор", коментира Макрон по отношение на здравната карта. "Ние измерваме ограниченията, но нямахме друг избор".

"Кризата не е зад гърба ни", аргументира се държавният глава. "Всички французи, които могат, трябва да бъдат ваксинирани", подчерта френският президент. Макрон предупреди, че "страната ще трябва да живее с пандемия още много месеци".

Трябва да се постигне целта от 50 милиона ваксинирани с поне една доза до края на август, продължи той. "Ние сме на прав път, тъй като 37,8 милиона французи вече са напълно ваксинирани."

Макрон обяви извънредна ситуация в Антилите, отвъдморска територия на Франция. Там според него "има експлозивен ръст на броя на инфекциите в тежка форма, болниците са препълнени".

"В самата Франция положението е обезпокоително в регионите на Прованс, Алпите, Лазурен бряг, Корсика и Окситания".

Той обясни, че без здравен пропуск страната "трябваше да бъде затворена".

Макрон потвърди, че след края на летните ваканции всички много възрастни французи и тези с крехко здраве ще бъдат поканени да получат трета доза ваксина.

Без сутрешно кафе и кроасан във френски кафенета, ако нямате Covid пропуск

Без сутрешно кафе и кроасан във френски кафенета, ако нямате Covid пропуск

Здравна карта за ресторант, бар, неспешно лечение в болница или пътуване с влак