Парламентът на Израел назначи в сряда депутат от опозицията във влиятелната комисия, която избира съдиите в страната, съобщава АП.

Това е ново препятствие пред премиера Бенямин Нетаняху, което разкрива и разделенията в управляващата коалиция, като и повдигна въпроси относно контрола му над политическите му съюзници.

Гласуването изглежда временно предотврати криза, която заплашваше да отприщи нови политически сътресения около спорния план на Нетаняху за съдебна реформа.

Опозицията заплаши, че ще се оттегли от преговорите с Нетаняху относно преразглеждането, ако нейният кандидат Карине Елхарар не бъде посочен в комисията, а след това поиска и второто свободно място в комисията не бъде запълнено и тя може да възобнови работа.

Протестите в Израел срещу съдебната реформа не стихват

Протестите в Израел срещу съдебната реформа не стихват

Защита на демокрацията

Припомняме, че правителството на Нетаняху разкри съдебната реформа дни след встъпването си в длъжност миналия декември, заявявайки, че планът е необходим за овладяване на интервенционистката съдебна система. Противниците на Нетаняху твърдят, че планът е начин за крайнодясната коалиция - съвкупност от ултранационалистически и ултраортодоксални партии - да получи контрол над съдебната система, застрашавайки системата на контрол и баланс в страната.

Предложението накара стотици хиляди израелци да участват в масови демонстрации всяка седмица срещу предложения основен ремонт. Демонстрацията накара Нетаняху да замрази плана през март и да започне преговори, с посредничеството на главния президент на страната, целящи постигане на компромис с опонентите му.

Израелци използваха и гей парада за протест срещу съдебната реформа

Израелци използваха и гей парада за протест срещу съдебната реформа

Въпреки откровените хомофоби в правителството, проява се проведе и тази година

Комисията за назначаване на съдии, която одобрява състава на Върховния съд, беше централно бойно поле в плана за основен ремонт.

Управляващата коалиция и опозицията традиционно са представени в деветчленната комисия. Но привържениците на преразглеждането настояха коалицията да контролира и двете позиции, навличайки обвинения, че Нетаняху и неговите съюзници се опитват да натрупат съдебната система с приближени.

Гласовете, подадени анонимно, породиха съмнения относно контрола на Нетаняху върху неговата коалиция.

Нетаняху нареди на своите съюзници да се противопоставят на всички кандидати, включително на собствените си членове, в маневра, която се надяваше да забави всички назначения до ново гласуване след месец.

Яир Лапид приветства избора като добра новина. Но той каза, че е проблематично, че все още няма комисия.

"Днес Нетаняху попречи на създаването му, слагайки край на претенцията, че е отворен за преговори, каза той. Нетаняху беше лъжец и овластен. Сега той е лъжец и слаб, каза той. Комисията не е създаден, заплахата за демокрацията не е отстранена."

Във видео изявление Нетаняху каза, че опонентите му са виновни, отбелязвайки, че са замразили преговорите дори след като са получили това, което са искали.

"Ганц и Лапид не искат истински преговори", каза той. "Обещавам на гражданите на Израел, за разлика от тях, ние ще действаме отговорно за нашата страна."