В събота десетки хиляди демонстранти излязоха в Тел Авив и други израелски градове за 22-ра поредна седмица, за да протестират срещу спорен план за реформа на израелската съдебна система, съобщи АФП.

Предложенията на правителството за реформа ще ограничат правомощията на Върховния съд и ще дадат на политиците по-големи правомощия при избора на съдии.

През март министър-председателят Бенямин Нетаняху беше обявил "пауза", за да даде възможност за преговори по реформите, които се движеха в парламента и разделиха нацията.

Израелските медии съобщиха, че близо 100 000 души са се събрали в Тел Авив за протеста в събота. Полицията не предоставя официални данни за броя на демонстрантите.

В петък няколкостотин израелци протестираха пред частната резиденция на Нетаняху в Кесария, северно от Тел Авив, като полицията определи демонстрацията като неразрешена. Бяха извършени най-малко 17 ареста.

"Ще продължим да демонстрираме, за да им покажем, че дори и да спрат с плана за реформи, ние ще останем мобилизирани - те няма да могат да приемат закони тайно", заяви 55-годишният зъболекар Илит Файн на протеста в Тел Авив в събота.

"За нас е важно да елиминираме възможността Израел да се превърне в диктатура", добави Арнон Ошри, 66-годишен фермер.

Правителството на Нетаняху - коалиция между неговата партия "Ликуд" и съюзници от крайната десница и ултраортодоксалните евреи - твърди, че предложените промени са необходими за възстановяване на баланса между правомощията на законодателите и съдебната власт.

Консултации в Израел за спорната съдебна реформа

Консултации в Израел за спорната съдебна реформа

Скептицизмът продължава да е голям

Но противниците на плана смятат, че той може да отвори пътя към по-авторитарно правителство.

"Това корумпирано правителство е пълно с изверги, които принизяват страната ни до нивото на държава от третия свят", каза Ошри.

В Израел отлагат за след Пасха спорната съдебна реформа

В Израел отлагат за след Пасха спорната съдебна реформа

Протестите бяха последвани от всеобща стачка

"На еврейския народ му бяха необходими 2000 години, за да има държава, и ние не можем да я загубим заради група фанатици".