Хиляди се включиха в четвъртък в гей парада в Йерусалим, съобщава АП. Отбелязва се, че ежегодното събитие, се проведе за първи път при новото крайнодясно правителство на Израел, което включва и открито хомофобски настроени членове.

Шествието в консервативния град винаги преминава напрегнато и е строго охранявано от полицията. В миналото е било съпътствано от насилие. Но тази година Израел се оказва и дълбоко разделен от спорния план на правителството за основен ремонт на съдебната система. Планът разкъса дългогодишните обществени разделения между онези, които искат да запазят либералните ценности на Израел, и тези, които се стремят да го изместят към по-религиозен консерватизъм.

Хиляди израелци отново казаха "не" на съдебната реформа

Хиляди израелци отново казаха "не" на съдебната реформа

След като последният протест бе отменен, в събота несъгласните отново бяха по улиците

Шествието в Йерусалим обикновено е по-скромно от това в по-толерантния Тел Авив, където се събират десетки хиляди празнуващи за масово и многоцветно парти. Но парадът в четвъртък, при засилени мерки за сигурност, привлече по-големи тълпи от обикновено в демонстрация на сила срещу правителството и плана му да промени съдебната система.

"В Израел няма една борба за демокрация и друга за правата на LGBTQ+", каза опозиционният лидер Яир Лапид в реч пред тълпата. "Това е същата борба, срещу същите врагове, в името на същите ценности."

Други опозиционни политици и посланикът на САЩ в Израел Том Нидес се присъединиха към шествието в четвъртък. "Не намирам това за противоречиво по един или друг начин, каза Нидес. Тук става въпрос за правата и човешките права и това е, което обединява Америка и Израел."

Правителството на премиера Бенямин Нетаняху се състои от ултранационалистически и ултрарелигиозни партии, които открито се противопоставят на изявата на хомосексуалността. Въпреки че израелският лидер обеща да защитава правата на гейовете и член на неговата партия, който е гей, е председател на Кнесета (парламента).