Хиляди израелци протестираха в събота срещу спорните планове на тяхното твърдолинейно правителство за основен ремонт на съдебната система. Протестната кампания не показа признаци на отслабване след почти пет месеца, съобщава АП.

Основният протест се състоя в Тел Авив, а по-малки други митинги се проведоха в цялата страна. Миналата събота организаторите на масовата демонстрация отмениха седмичния протест поради опасения за сигурността, тъй като Израел си размени огън с екстремистите в ивицата Газа.

Протестиращите искат плановете, предложени от най-твърдото правителство в историята на Израел, да бъдат отменени, вместо да бъдат отложени, както обяви премиерът Бенямин Нетаняху през март.

По-рано тази седмица президентът на Израел беше домакин на представители на правителството и опозиционните партии за разговори относно правните промени, докато партиите се опитваха да постигнат компромис.

За 18-та седмица Израел протестира в защита на демокрацията

За 18-та седмица Израел протестира в защита на демокрацията

Нетаняху обяви "пауза" в законодателството за реформите на 27 март

Плановете хвърлиха Израел в една от най-лошите му вътрешни кризи, разкъсвайки дългогодишни обществени разриви и създавайки нови.

Докато замразяването на законодателството намали донякъде напрежението, съюзниците на Нетаняху настояват да продължи напред с основната промяна.

Поддръжниците на плана, който би отслабил Върховния съд и би ограничил съдебния контрол върху законодателството и правителствените решения, казват, че е необходимо да се овладее това, което според тях е интервенционистки съд и да се възстанови властта на избраните законодатели.

Противниците казват, че това би нарушило деликатната система на контрол и баланс на Израел и би застрашило неговите демократични основи.

Нетаняху, който е съден за корупция, беше изправен пред критики относно правния план от широка част от израелското общество, включително военни резервисти, които заплашиха да не се явят на служба, ако планът бъде одобрен. 

Израел отказва да приеме спорната съдебна реформа

Израел отказва да приеме спорната съдебна реформа

Подкрепа от испанския премиер за протестите