В събота десетки хиляди израелци протестираха срещу предложенията за промени в съдебната система по време на 17-ия седмичен митинг срещу управляващата коалиция на министър-председателя Бенямин Нетаняху.

Демонстрациите продължават от началото на годината и организаторите планират да продължат, въпреки че Нетаняху отложи промените миналия месец. Ръководителите на масовите протести искат предложенията да бъдат изцяло отхвърлени.

"Едва започваме", гласеше плакатът, който демонстрантите държаха на основния протест в Тел Авив, икономическия център на Израел. За по-малки демонстрации се съобщаваше в няколко части на страната.

Испанският министър-председател и лидер на социалистите Педро Санчес изрази подкрепа за израелските антиправителствени протестиращи във видеопослание, излъчено на голям екран в Тел Авив.

"Ние като Социалистически интернационал винаги сме се борили за свобода, равенство, справедливост и демокрация. И все пак, както много от вас знаят, това са ценности, които не можем да приемаме за даденост", заяви Санчес.

Протестиращите твърдят, че предложените промени застрашават демократичните ценности на Израел, накърняват системата за контрол и баланс и съсредоточават властта в ръцете на Нетаняху и неговите екстремистки съюзници.

Те също така твърдят, че министър-председателят е в конфликт на интереси, когато се опитва да промени правната система на страната в момент, когато е подсъдим.

Съдебната реформа тласнала Израел към най-сериозната криза от основаването му

Съдебната реформа тласнала Израел към най-сериозната криза от основаването му

Мнение на президента Ицхак Херцог

Такива промени биха довели до отслабване на Върховния съд, до предоставяне на правомощия на парламента, който е контролиран от съюзниците на Нетаняху, да отменя решенията му и до ограничаване на способността му да преразглежда закони.

Протестът получи подкрепата на елитните резервни сили на армията, бизнеса и големи части от израелската общност. Но в четвъртък десетки хиляди десни израелци, които подкрепят законовите промени, се стекоха в Йерусалим, за да излязат на митинг в подкрепа на предложението.