Президентът на Израел Ицхак Херцог нарече спора за съдебната реформа като "най-сериозната вътрешна криза от основаването на държавата" преди 75 години, съобщава ДПА.

Той обаче изрази надежда, че страната може да излезе по-силна от драматичната ситуация.

Честванията по повод 75-ата годишнина на Израел започват тази вечер, но са помрачени от разногласията около плановете на правителството за съдебна реформа, които опонентите на управляващите отхвърлят като заплаха за демокрацията.

"Съдебната реформа, нещата, които се случиха около съставянето на това правителство, коалиционните споразумения - всичко избухва наведнъж", изреди Херцог.

Пореден многохиляден протест в Израел срещу съдебната реформа

Пореден многохиляден протест в Израел срещу съдебната реформа

Въпреки решението на премиера Нетаняху да спре спорните предложения

Реформата, към която се стреми дясното религиозно правителство на Бенямин Нетаняху, се разглежда от мнозина като "промяна на световния ред".

Херцог посочи, че кризата се следи с тревога от съюзниците на Израел.

"Светът ни гледа, враговете ни ликуват, а приятелите ни се тревожат. Питат ме какво се случва", обобщи той.

"Отвъд въпросите, които ни тревожат от ранните дни на ционизма, въпросите за баланса между еврейското и демократичното, мястото на религията в живота ни и ограниченията на властите, има и много психологически елементи", заяви Херцог относно настоящия спор.

"Ние сме народ, събрал се от 100 различни места. Много от тези хора са имали травматични преживявания", изтъкна още президентът.

Нетаняху и Байдън си размениха остри реплики около съдебната реформа в Израел

Нетаняху и Байдън си размениха остри реплики около съдебната реформа в Израел

Отношенията между съюзниците са подложени на изпитание