Десетки хиляди протестиращи се стекоха в събота в Тел Авив и други градове в Израел, за да изразят за пореден път несъгласието си със съдебната реформа на крайнодясното правителство на премиера Бенямин Нетаняху, съобщи АП.

Масовият протест идва точно преди знаковото честване на 75-та годишнина на Израел. Празникът в чест на основаването на Израел през 1948 г., обикновено проява на национално единство, беше помрачен от една от най-сериозните кризи в историята на Израел. Плановете на правителството на Нетаняху да отслаби Върховния съд възмутиха израелците, които ги виждат като нападение срещу системата на контрол и баланс на тяхната страна и заплаха за самата ѝ демокрация.

"Тук не става въпрос за така наречената съдебна реформа, а за демокрация, каза Шейла Кац, ръководител на Националния съвет на еврейските жени, от митинга в центъра на Тел Авив - море от синьо-бели национални знамена. За да могат вашите свещени съдилища да защитават правата на всички хора, те трябва да останат независими от политиката."

Пореден многохиляден протест в Израел срещу съдебната реформа

Пореден многохиляден протест в Израел срещу съдебната реформа

Въпреки решението на премиера Нетаняху да спре спорните предложения

Тълпи от израелци държаха знаци, отбелязани със 75 за рождения ден на Израел, и банери с думите "министър на престъпността", насложени върху лицето на Нетаняху.

Протестите обхванаха цялото израелско общество. Хиляди офицери в елитни резервни части на армията заявиха, че ще откажат да се явят на служба. Лидерите на високотехнологичния бизнес и сферата на сигурността се обявиха против предложението. Профсъюзите призоваха за обща стачка.

Президентът на САЩ Джо Байдън, лидерът на най-важния съюзник на Израел, публично критикува плановете на Нетаняху.

Яростните обществени протести принудиха Нетаняху да отложи плана с надеждата да намери компромис, както и да върне на поста уволнения поради несъгласие с реформата военен министър. 

Планът ще даде на Нетаняху, който е съден по обвинения в корупция, и неговите партньори в най-твърдата коалиция в историята на Израел последната дума при назначаването на националните съдии. Това също така ще даде на парламента, който е контролиран от неговите съюзници, власт да отменя решенията на Върховния съд и ще ограничи способността на съда да преразглежда законите.

Нетаняху оставя на поста военния министър

Нетаняху оставя на поста военния министър

Заради кризата със сигурността