Израелските демонстрации срещу плана на правителството за основен ремонт на съдебната система продължиха в събота, въпреки решението на премиера Бенямин Нетаняху да спре спорните предложения, съобщи АП.

Десетки хиляди хора участваха в основния протест, проведен в централния град Тел Авив, докато по-малки демонстрации се проведоха в цялата страна.

Организаторите на протеста, които провеждат тези седмични протести повече от три месеца, имат за цел да запазят инерцията и да увеличат натиска върху Нетаняху и неговото правителство, докато предложените промени не бъдат отменени.

Нетаняху и Байдън си размениха остри реплики около съдебната реформа в Израел

Нетаняху и Байдън си размениха остри реплики около съдебната реформа в Израел

Отношенията между съюзниците са подложени на изпитание

Нетаняху спря плановете за основен ремонт през март, заявявайки, че иска да избегне гражданска война.

Планът ще даде на Нетаняху, който е съден по обвинения в корупция, и неговите съюзници в най-твърдото дясно правителство на Израел, последната дума при назначаването на националните съдии. Това също така ще даде на парламента, който е контролиран от неговите съюзници, власт да отменя решенията на Върховния съд и ще ограничи способността на съда да преразглежда законите.

Противниците казват, че това ще унищожи система от проверки и баланси чрез концентриране на властта в ръцете на Нетаняху и неговите съюзници в парламента. Те също така казват, че Нетаняху е в конфликт на интереси в момент, когато е съден.

Нетаняху оставя на поста военния министър

Нетаняху оставя на поста военния министър

Заради кризата със сигурността

Припомняме, че заради последната вълна на насилие с палестинците, Нетаняху дори отмени уволнението на военния министър - известен критик на съдебната реформа.