Хиляди израелци протестираха за 18-а поредна седмица срещу спорните съдебни реформи на крайнодясното правителство, въпреки че министър-председателят Бенямин Нетаняху отложи реформата преди повече от месец.

Това съобщи АФП.

Стотици демонстранти се събраха в централния град Реховот, развявайки израелски знамена и блокирайки голям пътен възел.

Хиляди хора се събраха на площад Хабима в Тел Авив, подготвяйки се да преминат през града до улица Каплан, развявайки израелски знамена и скандирайки лозунги срещу Нетаняху.

Един от протестиращите държеше във въздуха голяма снимка на крайнодесния министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир с надпис, в който той беше наречен "министър на националния провал".

Израелската полиция не съобщи веднага данни за броя на демонстрантите.

В изявление, публикувано по-рано, организаторите на протеста заявиха, че правителството на Нетаняху чака да превърне Израел в "месианска и опасна диктатура".

Израел отказва да приеме спорната съдебна реформа

Израел отказва да приеме спорната съдебна реформа

Подкрепа от испанския премиер за протестите

Те подчертаха икономическата цена, която според тях се дължи на отказа на правителството да се откаже напълно от реформите, като вместо това през последния месец провежда разговори с представители на опозицията, домакинствани от президента Исаак Херцог.

"Докато продължават обсъжданията в дома на президента, в Израел не влизат никакви инвестиции и израелската икономика се срива", заявиха организаторите.

Поддръжниците на съдебните реформи твърдят, че те са необходими за възстановяване на баланса между клоновете на властта. Според критиците те представляват заплаха за демокрацията.

Консултации в Израел за спорната съдебна реформа

Консултации в Израел за спорната съдебна реформа

Скептицизмът продължава да е голям

Нетаняху обяви "пауза" в законодателството за реформите на 27 март "от желание да предотврати разцепление в нацията", след седмици на масови протести и обща стачка. Оттогава протестите не са спирали.