Френската полиция се сблъска с антиправителствени протестиращи в събота, които искат да вкарат нова инерция в демонстрации, призоваващи за социална справедливост и срещу президента Еманюел Макрон, съобщават АФП и "Франс 24".

Така нареченото движение "Жълти жилетки" намалиха протестите си през лятото, но лидерите му се надяват на подкрепа нова вълна от протести в цялата страна, когато правителството започва реформа на пенсионната система на Франция.

Властите в южния град Монпелие коментират, че около 2000 души са в центъра на града - организаторите определят броя до 5000.

Пак протест на жълтите жилетки във Франция

Пак протест на жълтите жилетки във Франция

Французите не се примиряват

По време на сблъсъците полицията стреля със сълзотворен газ, за ​​да се опитат да разпръснат тълпата, която запали полицейски автомобил. Няколко витрини на магазини са счупени, а полицията заявява, че са задържани седем души.

Представителите на региона обясняват, че в насилието са участвали около 500 души.

Организаторите на протестите призоваха за мащабен протест в Монпелие, а по-малки митинги са проведени в други градове на Франция, включително Париж, Марсилия, Руан, Лил, Страсбург, Дижон и Тулуза.

За сблъсъци се съобщава в северния град Руан, където участват около 500 демонстранти. Полицията е арестувала 26 души и са предупредени 111. Прозорците на магазини в града са разбити.

Полицията допълва, че 650 души са протестирали в Лил, организаторите съобщават 1500, там протестите са мирни.

"Всички сме заедно, искаме правителството драстично да промени политиките си ... и радикална промяна може да настъпи едва когато това правителство подаде оставка", коментира Александър Чантри, организатор на жълтите жилетки в Лил.

Полицията обяснява, че около 800 души са протестирали в Париж, където властите поддържат забрана на протести на Шанз-Елизе, където имаше големи сблъсъци и големи разрушения по време на минали протести.

Путин пред Макрон: Русия не иска протести като на жълтите жилетки

Путин пред Макрон: Русия не иска протести като на жълтите жилетки

Мирните демонстрации били допустими