Няколкостотин участници в протестното движение на "жълтите жилетки" взеха участие в нова демонстрация, проведена в събота в Париж. Това съобщи АФП.

Привържениците на движението започнаха да се събират около метрото на Вилие от сутринта. След малък митинг те се движеха по улиците на града с призиви към френските власти спешно да решат социално-икономическите проблеми на страната, по-специално да намалят безработицата, да подобрят образователната система и да преразгледат пенсионния въпрос.

Полицията в Париж използва сълзотворен газ срещу агресивни "жълти жилетки"

Полицията в Париж използва сълзотворен газ срещу агресивни "жълти жилетки"

Протестиращите заплашват с мащабен протест на 14 юли, националният празник на Франция

Някои протестиращи държаха плакати в памет на 24-годишния жител на Нант Стив Канисо, който почина след полицейска операция в края на юни.

Протестна акция се проведе тази събота в Бордо на площада пред входа на Националния митнически музей. Според АФП в него са участвали около 6 хиляди души.

15 500 "жълти жилетки" на протест във Франция

15 500 "жълти жилетки" на протест във Франция

27-ма поредна седмица на протест

Демонстрацията се проведе в Тулуза. Около 250 души взеха участие в шествието на "жълтите жилетки". Те викаха лозунгите "Полицията е навсякъде, правосъдието е никъде!", "Спрете репресиите!" "Подкрепа на ранените!". По време на демонстрацията група радикални протестиращи се опитаха да провокират полицията, на която силите за сигурност реагираха със сълзотворен газ. По време на сблъсъците две жени бяха ранени.

18 600 "жълти жилетки" събра поредният протест във Франция

18 600 "жълти жилетки" събра поредният протест във Франция

Според организаторите са присъствали не по-малко от 37 000 демонстранти

Протести имаше и в друг южен град - Монпелие. Там около 100 демонстранти боядисаха с жълта боя фасадата на сградата, където се намира приемната на депутата от Народното събрание, избран в парламента от президентското движение.