Американският конгрес публикува обновен вариант на DASKA - законопроекта за защита на сигурността на САЩ от агресията на Кремъл, съобщават американските медии.

Документът съдържа текстове за укрепване на НАТО, борба с международната киберпрестъпност и въвеждане на нови санкции срещу Русия.

Обновената версия на законопроекта е внесена в Сената на 13 февруари.

CNSNews посочва, че актуализираният вариант на DASKA ще засегне управляващите в Москва и ключови сектори на руската икономика.

Освен това със законопроекта се възлагат редица ангажименти на американските спецслужби.

В документа се посочва например, че в рамките на 180 дни от влизането му в сила, директорът на националното разузнаване Дан Коутс трябва да представи пред Конгреса подробен отчет за личните активи и капиталите на руския президент Владимир Путин.

Докладът трябва да включва информация за източниците на неговите доходи, както и тези на членовете на семейството му, включително "инвестиции, банкови сметки, дялове от уставни капитали".

Освен това Конгресът ще очаква информация за високопоставени чуждестранни политици и олигарси, поддържащи близки контакти с Путин.

Предполага се, че докладът за активите на Путин няма да бъде засекретен, но е възможно да включва раздел, който няма да е публично достъпен.

В законопроекта се уточнява, че президентът ще разполага с 60 вместо с 90 дни за въвеждане на санкциите, свързани с руския държавен дълг, а самата забрана започва да действа 90 дни след влизането на закона в сила.

Налага се забрана върху инвестициите в руски проекти, свързани с втечнен природен газ извън Русия, разработване на петролни находища в Русия, в обем от 1 милион долара или общо 5 милиона за период от 12 месеца. Забраната важи и за всички руски енергийни проекти в чужбина, които се оценяват над 250 милиона долара.

Списъкът с банките, срещу които ще бъдат наложени санкции, ще бъде определен от президента на САЩ. В предишната версия присъстваше конкретен списък с банки.

Заради похищаването на моряците в Керченския пролив президента на САЩ трябва да въведе санкции срещу най-малко 24 висши офицери от ФСБ, срещу които досега не са налагани такива мерки.

Най-късно 90 дни след влизането на закона в сила държавният секретар на САЩ трябва да излезе със становище дали Русия отговаря на критериите за държава-спонсор на тероризма.