Северна Корея определи новите санкции на САЩ като обявяване на война, предаде "Индипендънт", като цитира местни агенции.

В позиция на външното министерство мерките са наречени "най-лошият акт на враждебност".

Припомняме, че САЩ санкционират високопоставени лица от Северна Корея, включително лидера Чен Ким ун, заради всеизвестните злоупотреби с човешки права.

Това е първия път, в който САЩ идентифицира лидера на Северна Корея като пряка цел за санкции. Дипломати казват, че решението ще вбеси държавата, притежателка на ядрено оръжие, където лидерът се смята за безгрешен.

Финансовите санкции засягат 10 други физически лица и 5 юридически лица, съобщи Министерство на финансите на САЩ. Евентуалните им авоари в американски банки ще бъдат замразени.

„Под управлението на Чен Ким ун Северна Корея продължава да проявява нетърпима жестокост и да причинява страдание на милиони от своите собствени хора, включително извънсъдебни екзекуции, принудителен труд и изтезания”, се казва в изявлението.

В доклад на Държавния департамент на САЩ до Конгреса са изброени лицата, които са отговорни за извършването на сериозни нарушения на човешките права и цензурата в Северна Корея. Лидерът Чен Ким ун оглавява списъка.