Американският дипломат Анджела Прайс Агелър, която беше номинирана от президента Джо Байдън за нов посланик в Скопие, каза, че ще помогне на Македония да разработи стратегия за по-ефективна борба с корупцията, на изслушването пред комисията по външни работи на Сената. Освен това тя казва, че ще работи в подкрепа на страните да станат устойчиви на вредното влияние на трети страни, като посочи Русия и Китай.

"САЩ и Северна Македония споделят много общи приоритети, включително борбата с корупцията, подобряването на върховенството на закона и укрепването на доброто управление. Ако бъда одобрена, ще насърча съдебните реформи и ще призова институциите на Северна Македония да насърчават прозрачността, да разследват твърденията за злоупотреби и да се противопоставят решително на корупцията, за да укрепят доверието на обществото в правителството.

Ще работя с междуведомствени партньори, за да помогна на Северна Македония да разработи национална стратегия, която ефективно ще подведе под отговорност корумпираните участници. Ако бъда одобрена, ще работя в подкрепа на икономическото бъдеще на Северна Македония чрез политики за укрепване на нейния инвестиционен климат, укрепване на инфраструктурата, подобряване на енергийната диверсификация и сигурност, както и изграждане на устойчивост срещу вредни външни влияния, включително от Русия и Китай", каза Агелър.

На 9 юни миналата година Байдън подписа изпълнителна заповед за замразяване на активи и забрана за влизане в САЩ на лица, които застрашават стабилността на Западните Балкани, включително лица, замесени в корупция.

На 22 април тази година САЩ поставиха в черния списък бившия премиер Никола Груевски и бившия директор на спецслужбите Сашо Миялков в отговор на тяхното участие в значителна корупция.

След изслушването, отговаряйки на въпросите на сенатора, Агелер каза, че има голям брой инициативи за чиста енергия, които ще помогнат на Македония да се отдалечи от зависимостта от руския газ, оставяйки за пример връзката с газопровода с Гърция.

Агелер беше номинирана от Джо Байдън за нов посланик в Скопие на 26 май. Досега тя беше посланик в Исламабад, Пакистан. Преди това е работила на различни позиции в Държавния департамент и в посолствата в Париж, Ханой, Ню Делхи и Будапеща, както и в посолството в Скопие, отговаряйки за връзките с обществеността.

Завършила е университета в Юта, като освен английски говори френски, македонски и хинди.

Прайс Агелър, след потвърждаване на номинацията й в Сената, ще заеме мястото на Кейт Мари Бърнс, която беше назначена за посланик в Скопие през май 2019 г.