Преминаването на казахския език от кирилица на латиница ще бъде един от основните етапи на духовната модернизация на Казахстан. Това обяви президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, цитиран от руските медии.

"Изборът на азбука не е само избор на шаблон на писане. Днес Казахстан не изостава от повелите на времето: съседните страни също избраха латинската азбука, 90 процента от световната информация се публикува на латиница. Както е известно, който притежава информация, той развива наука и технологии", изтъкна новият държавен глава на Казахстан.

В Казахстан пак се връщат на латиницата, дистанцират се от Русия

В Казахстан пак се връщат на латиницата, дистанцират се от Русия

Трета промяна на азбуката в страната за около 100 години

Той добави, че много обществени организации и компании вече използват латинската азбука. По думите на Токаев, преходът към латиницата ще се извърши поетапно, в съответствие с установения график.

През февруари миналата година първият президент на републиката Нурсултан Назарбаев одобри новата казахска азбука, базирана на латиницата. Тя има 32 букви и е без апострофи. Властите на Казахстан планират да завършат превода на държавния език на латиница до 2025 година.

Днес Токаев пристигна на държавно посещение в Русия, където ще се срещне с руския си колега Владимир Путин. Действията на Казахстан по смяна на азбуката се разглеждат като опит за откъсване от орбитата на Русия