Новият генерален секретар на ООН Антониу Гутериш се обяви за разпределяне на бежанци по целия свят в интерво за германското сп. "Фокус".

Страни като Ливан, Турция или Йордания трябва да бъдат освободени от натиска, който изпитват поради миграционния наплив, настоява бившият португалски премиер.

"Трябва да им окажем по-голяма подкрепа, отколкото досега, и да разпределяме бежанците по целия свят. Нужна ни е широкообхватна и ефективна система за разпределение - не само в Европа, но и в Северна Америка, Латинска Америка, Австралия", подчертава Гутериш.

Новият генерален секретар припомня ситуацията от 1970-те години, когато цялата международна общност е помагала за приема и настаняването на бежанци от Виетнам.

ООН трябвало да полага още по-големи усилия, за да не се допуска по принцип да избухват кризи. "Дипломатите трябва да предотвратяват конфликтите, но ние трябва да спомогнем за подобряване на жизнените условия, повишаване на сигурността, спазване на правата на човека и ликвидиране на последствията от климатичните промени", изтъква той.

В четвъртък Гутериш беше назначен за деветия генерален секретар на ООН, като мандатът му започва от 1 януари 2017 г. и приключва на 31 декември 2021 г.