Воюващите страни в Судан сключиха ново 24-часовото прекратяване на огъня с посредничеството на САЩ и Саудитска Арабия, предоставяйки прозорец за хуманитарна помощ и давайки на обществеността почивка от натиска на интензивните боеве. Това предаде агенция Ройтерс.

Краткото прекратяване на огъня идва след поредица от нарушени примирия между армията на Судан и паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF), чиято борба за власт избухна в насилие преди осем седмици, предизвиквайки хуманитарна криза.

САЩ и Саудитска Арабия изразиха разочарование от нарушаването на примирията и заплашиха да отложат преговорите, които продължиха непряко напоследък, докато боевете в Судан не стихват.

Тежки боеве се водят в суданската столица

Тежки боеве се водят в суданската столица

Насилието обхваща и региона на Дарфур

Безредиците, които започнаха на 15 април, превърнаха столичния район, включително Хартум и близките градове Бахри и Омдурман, във военна зона и доведоха до конфликт в регионите Дарфур и Кордофан в Судан на запад.

През седмицата след изтичането на последното примирие на 3 юни имаше интензивни боеве, включително около ключови армейски бази, като силите за бърза подкрепа твърдяха, че са поели контрол над оръжеен производствен комплекс в южен Хартум.

Според ООН повече от половината от населението на Судан ще се нуждае от помощ тази година поради боевете, тъй като повечето болници в конфликтните зони са спрели да функционират и доставките на храна в много райони за сериозно затруднени.

Сраженията разселиха повече от 1,9 милиона души, 400 000 са преминали в съседни страни.

Судан обяви пратеника на ООН за персона нон грата

Судан обяви пратеника на ООН за персона нон грата

Правителството е уведомило за това генералния секретар на организацията