Националният архив на САЩ е предупредил през май 2021 г. адвокатите на бившия президент Доналд Тръмп, че писмата на бившия американски президент със севернокорейския лидер Ким Чен Ун - и две дузини кутии със записи - липсват, разкри Си Ен Ен. Телевизията се позова на информация от архивите, която беше публикувана в понеделник.

Гари Стърн, главен съветник на Националната администрация за архиви и записи, писал на 6 май 2021 г. до бившите адвокати на Тръмп - Патрик Филбин, Майк Пурпура и Скот Гаст, като ги предупреждава, че писмата, които Тръмп е разменил с Ким Чен Ун, и писмото, което е получил от своя предшественик, президента Барак Обама, липсват.

ФБР е иззело строго секретни документи от Тръмп

ФБР е иззело строго секретни документи от Тръмп

Скандалът се разраства

Това става ясно от кореспонденцията, публикувана в понеделник в отговор на десетки искания по Закона за свобода на информацията, уточнява Си Ен Ен.

В имейла Стърн иска помощта на адвокатите, за да гарантира, че Архивите на САЩ ще получат всички президентски документи, както изисква законът.

По-рано Националният архив съобщи, че през януари в курорта Мар-а-Лаго на Тръмп са били намерени поне 15 кашона с документи на Белия дом, включително и такива, които са били класифицирани.

ФБР: Вероятно Тръмп е съхранявал неправомерно секретни документи

ФБР: Вероятно Тръмп е съхранявал неправомерно секретни документи

Разследването срещу експрезидента е открило нередности

А при претърсването си на 8 август ФБР е открило 11 комплекта класифицирани документи, включително някои материали, обозначени като "строго секретно/SCI" - едно от най-високите нива на класификация.