Европейският съюз в настоящата си форма е неефективен. Той се нуждае от повече федерализъм вместо от увеличаваща се централизация, пише австрийското сп. „Контра".

Продължаващата дългова криза, както и тази с еврото е показала, че европейските политически елити са се провалили. Почти целият ЕС е бил погълнат от бедност и дългове, допълва изданието.

Европейският съюз в настоящата си форма е неприемлив. Вместо просперитет той създава финансови проблеми на европейците, докато те се нуждаят от повече федерализъм, свобода и пряка демокрация вместо от засилване на централизацията, се подчертава в статията.

Европа се нуждае от федерален и демократичен ред, като например европейска солидарност, справедлива икономика, както и свобода за хората. И това е почти обратното на това, което в момента става в рамките на Европейския съюз, отбелязва „Контра".

Според автора истинска свобода означава, че максимална политическа власт за вземане на решения трябва да бъде прехвърлена на хората на местно и регионално ниво, където желанията и нуждите на съответните местни общности ще бъдат взети под внимание.

Демокрацията може да дойде само „отдолу" и никога не може да бъде наложена „отгоре надолу", пише авторът и подчертава, че силата на Европа е в нейното разнообразие, което е ключов фактор за развитието на континента от много векове насам.