Няколко хиляди демонстранти се събраха в Берлин днес, за да протестират срещу коронавирус стратегията на германското правителство и преди всичко срещу ограниченията, които остават в ежедневието, като например изискването да се носят маски, информира ДПА.

След като няколко планирани индивидуални събирания бяха забранени от властите съгласно самите правила, срещу които демонстрантите планираха да протестират, голяма, но разпръсната тълпа се събра днес и започна да се разхожда по улиците, придружена от полицаи пеша, в микробуси и дори с хеликоптер. Големи части от правителствения квартал на Берлин бяха отцепени.

Полицията в Берлин забрани протестите на COVID скептиците

Полицията в Берлин забрани протестите на COVID скептиците

Вчера бяха арестувани около 600 души

Полицията беше подготвена за много по-големи тълпи, като около 2000 униформени бяха в готовност, включително офицери от други сили в Германия.

Девет демонстрации бяха забранени изцяло от полицията, включително тази на движението Querdenken, група от коронавирус скептици, крайнодесни активисти и антиваксъри, на един от основните пътища в Берлин.

Четири демонстрации оспориха забраната на полицията в съда, само една от тях успешно, като в крайна сметка получи разрешение за събиране на 500 протестиращи както в събота, така и в неделя.

Полицията обръща особено внимание на този вид демонстрации, след като големи протести срещу ограниченията във връзка с коронавируса в Берлин преди година завършиха с това, че демонстрантите пробиха бариера пред Райхстага, дом на германския парламент, и за кратко окупираха едно от основните му стълбища, предизвиквайки масово възмущение в страната.

Съдът в Берлин: Забраната на протестите срещу карантинните мерки е законна

Съдът в Берлин: Забраната на протестите срещу карантинните мерки е законна

За днес бяха насрочени протести, но вече официално са незаконни…