Върховният административен съд на Берлин и Бранденбург потвърди законността на забраната за провеждане на планираните за днес протести на противници на противоепидемичните мерки и привърженици на движението Querdenken (в превод - "Нестандартно мислене"), съобщи Дойче веле.

Решението на съда е аргументирано с това, че може да има непосредствена заплаха за живота и здравето на хората при заразяване с COVID-19.

Досега участниците в подобни акции масово пренебрегваха действащите правила, предвиждащи спазване на социална дистанция и носене на защитни маски.

Над 40 задържани в Берлин на протест срещу ковид мерки

Над 40 задържани в Берлин на протест срещу ковид мерки

В събитието участват около 8 хиляди души

По-рано планираните за днес демонстрации бяха забранени от Административния съд в Берлин, но организаторите обжалваха решението. С решението на Върховния съд жалбата беше отхвърлена.

През 2020 и 2021 г. в различни градове на Германия многократно бяха организирани масови протести срещу ограниченията, наложени от властите заради пандемията. През август миналата година участници в демонстрациите, в които се включиха около 38 хиляди души, пробиха полицейския кордон и се изкачиха по стълбите на Райхстага. Стигна се до сблъсъци с полицията. Силите на реда успяха да изтласкат размирниците, бяха задържани около 300 души.

Протестиращи срещу  противоепидемичните мерки опитаха да нахлуят в Райхстага

Протестиращи срещу противоепидемичните мерки опитаха да нахлуят в Райхстага

Разкъсаха полицейския кордон...